کاخ توپکاپی و مسجد ایاصوفیه مهم ترین جاذبه های گردشگری استانبول و مقصد اولیه مسافران این شهر هستند. کاخ توپکاپی در استانبول، در لیست میراث جهانی یونسکو قرار دارد و به عنوان یکی از مهمترین و ارزشمند ترین بنا های تاریخی در سراسر جهان شناخته می شود. در ادامه با معرفی این قصر موزه با ما همراه باشید.
تاریخچه کاخ توپکاپی
این قصر در طول سالهای 1466 تا 1478 توسط سلطان محمد دوم (sultan Mehmet II) بر روی خرابه های به جا مانده از امپراطوری بیزانس ساخته شده است. این کاخ در بازه زمانی قرنهای 15 تا 19 میلادی، محل زندگی و حکومت سلطان های امپراطوری عثمانی بوده است. معنی نام این قصر یعنی توپکاپی در زبان ترکی دروازه توپها است. دلیل این نام گذاری وجود توپهای جنگی بسیار بزرگی بود که در بیرون دروازه قصر قرار داشتند و از آنها در طول فتوحات سلطان استفاده شده بود.
دیوارههای اطراف این قصر در ابتدای بنا 5 کیلومتر طول داشتند و مساحت داخل قصر 700 هزار مترمربع بوده است اما در حال حاضر فقط 80 هزار مترمربع مساحت آن باقی مانده است. در طول قدمت 400 ساله این قصر هر یک از سلطانها بر اساس سلیقه یا نیازهای خود بخش های جدیدی به کاخ اضافه کرده یا بخش هایی را از آن کم کرده اند.

ساکنان کاخ توپکاپی چه کسانی بوده اند؟
در ابتدای کار تعداد 700 تا 800 نفر در این کاخ سکونت داشتند ولی در طول چند قرن، این تعداد به میزان 5 هزار نفر در روزهای عادی افزایش یافت. در فصل فستیوال ها و زمان های خاص کاخ تا 10 هزار نفر ساکن داشته اشت. سربازان قرمز پوش ینی چری (Janissaries) بیشترین تعداد افراد مقیم در قصر را تشکیل می دهند.
در ابتدا حرمسرای سلطان و همسرانش در کاخ قدیمی باقی ماندند. اما پس از گذشت 100 سال سلطان مراد سوم دستور داد تا حرمسرا نیز به این کاخ انتقال یابد. در حرمسرا همسران عقدی و صیغهای و فرزندان شاه زندگی می کردند و حفاظت از آن بر عهده خواجه های سیاه بود. جمعیت حرمسرا در بیشترین حالت بر اساس متون تاریخی به 474 بانو نیز رسیده است.
چه اشیائی در موزه قصر توپکاپی قرار دارد؟
اشیا با ارزش و حیرت انگیز زیادی در این موزه برای بازدید وجود دارند که لیست زیر برخی از مهم ترین آنها است:
- الماس 86 قیراطی قاشق چی (Kasikci)
- خنجر توپ قاپی
- یک زمرد بسیار بزرگ
- چندین تخت پادشاهی
- شمعدانی های بسیار بزرگ از جنس طلا
- نماد جان مقدس تعمید دهنده (St. John the Baptist)
در سمت چپ سومین حیاط نیز مرکز نگهداری از آثار مقدس قرار دارد که در آن اشیایی مذهبی شامل موارد برای بازدید عموم به نمایش گذاشته شده اند: - خرقه، جای پا، یک دندان و یک موی پیامبر اسلام حضرت محمد(ص)
- شمشیر نخستین خلفای اسلامی
- سنگ سیاه متعلق به کعبه

بازدید از کاخ توپکاپی
کاخ توپکاپی 3 دروازه و 4 حیاط دارد که هرکدام دارای بنا ها و سالن های مختلف است. بازدید کامل از این کاخ می تواند نصف روز زمان از شما بگیرد. با این حال اجازه بازدید از برخی از قسمت ها به دلیل بازسازی یا دلایل دیگر داده نمی شود.
کاخ توپکاپی در محله سطلان محمد قرار دارد و هر روز هفته به غیر از سه شنبه ها از ساعت 9 صبح تا 5 بعدازظهر باز است. در طول فصل تابستان ساعات بازدید از قصر طولانی تر می شود و معمولا تا 7 بعد از ظهر باز است.
برای بازدید از این کاخ باید بلیط تهیه کنید که قیمت آن 60 لیر است. توجه داشته باشید که بازدید از حرمسرا هزینه اضافه دارد و باید بلیط مخصوص حرمسرا را نیز به قیمت 30 لیر دوباره خریداری کنید. کودکان نیازی به خرید بلیط ندارند.